Shared Virtual disks

Windows Server 2012 toi mukanaan uuden virtuaalilevyformaatin, VHDX:n, joka paransi levyjen suorituskykyä sekä käyttömahdollisuuksia levyjen maksimikapasiteetin kasvaessa 2TB:sta 64TB:uun. Myös iSCSI Target Software feature tuli kylkiäisenä sekä tietenkin tuki myös kuituyhteyksien virtualisoinnille Hyper-V Virtual Fibre Channel adapter ominaisuuden myötä. Näillä välineillä saatiin luotu asiakaspilveen klustereita, mutta alla olevasta pilvipalveluntarjoajan infrastruktuurista oltiin silti vielä riippuvaisia.

00

Windows Server 2012 R2 versio laajentaa entisestään virtuaalilevyjen käyttökohteita uudella Shared Virtual disk ominaisuudella. Tämä mahdollistaa asiakas-klustereiden luonnin välittämättä alla olevasta pilvipalveluntarjoajan laiteinfrastruktuurista ja tarjoaa äärimmäistä vikasietoisuutta mahdollistamalla klusterin klusterissa, joka on täysin itsenäinen ja sellaisenaan sijainnista riippumaton.

01

Enää palveluntarjoajan ei tarvitse sitoa asiakkaan ympäristöä tiettyihin infrastruktuurin laitteisiin, jotta asiakasklusterointi onnistuisi, vaan vihdoinkin kaikki laitteet ovat aidosti virtuaalisia myös klustereiden osalta. Tokihan homma saatiin aiemmin hoidettua iSCSI Target software featurella tai Windows Server 2012:n Hyper-V Virtual Fibre Channel adaptereilla, mutta niihin jouduttiin varaamaan yksittäinen, ylimääräinen virtuaalipalvelin tai fyysisiä laitteita ja LUN:it, jolloin jälleen muodostui riippuvuus klusterin noodien sijainnille.

02

Jaetun levyn lisäksi asiaan liittyy läheistesti myös toinen uusi ominaisuus, eli Online VHDX Resizing, eli levyjen kokoja voi muuttaa nyt livenä ilman minkäänlaisia keskeytyksiä. Myös Deduppi toimii nyt VHDX levyjen sisällä.

Molemmat ominaisuudet ovat sellaisenaan suoraan käytettävissä. Jaetun VHDX levyn luonti on myös äärimmäisen helppoa: luodaan uusi VHDX levy (ei siis toimi VHD levyn kanssa), mountataan se virtuaalikoneeseen SCSI controlleriin (ei siis toimi IDE väylän kanssa) ja muokataan levyn Advanced ominaisuuksia, ruksimalla ruutu ’enable virtual hard disk sharing’. Sama levy lisätään tämän jälkeen toiseen virtuaalikoneeseen, jossa tehdään samat valinnat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s