Microsoft Lumia 950 XL koeajo

Aikoinaan saadessani ensikosketuksen Microsoftin Lumia 950 XL- puhelimeen paikallisessa kodinkoneliikkeessä, pidin sitä muovisena, kevyenä ja turhana päivityksenä. Nyt, puhelimen kahden viikon testijakson jälkeen, oma 930- mallini tuntuu antiikkiselta, hitaalta ja raskaalta huolimatta kiiltävistä metallisista reunuksistaan.

Unbox950XL

Sain mahdollisuuden testata Microsoft Lumia 950 XL:ää kahden viikon ajan. Tuo aika oli tarpeeksi pitkä totuttautua uuteen puhelimeen tutulla Windows 10 Mobile- käyttöjärjestelmällä varustettuna. Puhelimessa oli tuki kaikille uusille ominaisuuksille, joita käyttöjärjestelmä tarjosi, Windows Hello:a ja Continuum:ia myöten.

Lumia 950 XL erottuu edukseen suuren ja tarkan 5,7” QHD-näytön avulla. Puhelin on kevyt ja helppo käsitellä suuresta näytön koosta riippumatta. Kosketusnäyttö on tarkka käyttää koko näytön alueelta. Puhelin on ohut ja kevyt, eikä sen kuljettamisessa etutaskussa ollut ongelmia.

Käyttöönotto oli helppoa, mutta vaikka en valinnut asetuksia ja ohjelmia siirrettävän edellisestä puhelimestani, 950 XL asensi ohjelmiaan yllättävän kauan. Mutta kun jaksoi puoli tuntia odottaa, kaikki oli valmista käytettäväksi. Vanhempiin malleihin verrattuna, 950 XL ei lämmennyt lainkaan päivitysten tai muun kuorman alla. Lumia 930 ja muut Windows 10 Mobile- yhteensopivat laitteet ovat omien kokemusteni mukaan lämmenneet todella kuumiksi aina päivitettäessä, samalla akun varausta syöden.

Perusasennuksen jälkeen laitteessa oli kaikki tarvittavat ohjelmat asennettuna. Ainoa moitittava asia ohjelmistoissa oli kalenterin viikkonäkymän puuttuminen, johtuen arvatenkin laitteen näytön koosta ja sen vaatimasta asettelusta. Windows 10 Mobilen Edge-selain toimi todella nopeasti laitteella.

Lumia 950 XL:n akku on vaihdettava ja sijaitsee helposti avattavien kuorien alla, yhdessä Nano SIM- ja MicroSD- korttipaikkojen kanssa. Akunkesto laitteessa on hyvä. Laite oli koeaikanani jatkuvasti yhteydessä Bluetoothin kautta Band 2- rannekkeeseen ja WLAN-tukiasemiin kuluttamatta sen enempää akkua. Laite tukee Qi-langatonta latausta, joten koeajalla en tarvinnut USB-C- liitännällä varustettua tavallista taikka pikalaturia.

Laitteen sisäänrakennettu kaiutin suoriutuu tehtävästään hyvin, ääni on yllättävän selkeä ja ponnekas ollakseen niinkin ohuen laitteen aikaansaama. Myös laitteen neljä mikrofonia tallettavat nauhoitettavaa ääntä tarkasti.

Windows Hello- ominaisuus poistaa PIN-koodin syöttämisen tarpeen, mahdollistaen sisään kirjautumisen naamakertoimen avulla. Ominaisuudelle ”opetetaan” omien kasvojen piirteet, jonka avulla laite tunnistaa käyttäjänsä tarkasti. Vain laitteen uudelleen käynnistämisen jälkeen tai pimeässä käytön aikana tarvitaan manuaalinen koodin syöttö.

950 XL:n PureView-pääkameralla saa loistavia, 20MP-tarkkuuden kuvia. Silti itse kamera ei törrötä kovinkaan pahasti laitteen takapuolella, vaan näyttää ja tuntuu sulavalta. Oletuksena kaikki kuvat ladataan OneDrive:en ja liikkuvat ”elävät” kuvat ovat käytössä.

Videoiden ja muun multimedian toistaminen laitteen suurella näytöllä on vaivatonta 8-ytimisen Snapdragon prosessorin ja 3GB RAM- muistin ansiosta. Mediaa voi tallentaa laitteen 32GB-kokoiseen tallennustilaan, joka on laajennettavissa max. 200GB:n kokoiseksi ulkoisen SDXC 3.01- standardin mukaisella kortilla. Samojen ominaisuuksien vuoksi Continuum eli laitteen käyttö tietokoneena onnistuu mainiosti.

Continuum

Continuum:in käyttö onnistuu erikseen hankittavalla Display Dock- telakalla, jolloin laitteeseen voidaan liittää ulkoinen näyttö (display port) sekä hiiri, että näppäimistö vapaisiin USB-portteihin. Myös itse laite muuttuu hiiren virkaa toimittavaksi kosketuslevyksi, sen ollessa kytkettynä Display Dock:iin.

Touchpad

Kaikki sovellukset eivät toimi Continuum-tilassa, jolloin ne merkitään inaktiivisiksi, eikä niitä voi käynnistää hiirellä klikkaamalla. Suurin osa perusasennuksessa asennettavista sovelluksista toimii hyvin myös ulkoisen näytön kanssa ja skaalautuvat niihin hienosti. Tällöin sovelluksen on oltava Universal Windows Platform- muotoisia, eli ne toimivat kaikilla Windows-alustoilla. Office-tuoteperheen sovelluksien käyttö on todella sujuvaa Continuum-tilassa. Samoin Edge-selaimen käyttö yleisessä surffauksessa ja Kartat-sovellus toimivat testin aikana hienosti. Ollakseen toimiva ominaisuus, Display Dock tulisi olla valmiiksi liitettynä oheislaitteineen sekä kotona että työpaikalla, itse Display Dock:in ollessa suhteellisen painava mukana kuljetettavaksi. Hyvänä puolena on Display Dock:in vaatima virtalähde, jonka ansiosta myös liitetty laite latautuu käytön aikana.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s