Sony Vaio SVS1512Z9E

Uusi Sony Vaio SVS1512Z9E saapui vihdoinkin. Ei kun hakkaamaan päätä ruutua vasten yrittäen uudelleenasennusta USB-medialta.

00_Sony

Sony Vaio S-sarjalainen on lupaava spekseiltään, sisältäen mm.:

  • Kolmannen sukupolven Intel i7-3632QM prossu
  • 8GB DDR3 RAM (Max. 12GB)
  • 1TB SATA kiintolevy
  • Heijastamaton 15,5″ Full HD 1920×1080 LED-näyttö
  • Nvidia GeForce GT 640M LE-näytönohjain 2GT omalla muistilla
  • SuperSpeed USB x 2 (USB3.0)
  • MemoryStick Duo ja SD-muistikorttipaikat
  • Magnesium/ alumiini-kuori, jonka ansiosta paino on karvan verran alle 2kg (muissa ehdokaskoneissa sen päälle sai laskea ainakin 0,7kg)

01_box

Nopeasti arvioiden pahin pullonkaula on SATA-levy, joka olisi kannattanut korvata SSD-levyllä heti alkuunsa. Mutta tilaa tarvitaan ja SSD-levyt ovat vielä kuitenkin arvossa arvaamattomassa tällä hetkellä, joten koitetaan pärjätä tällä terasella. Sonyn toinen heikkous on maksimi muistin määrä 12GB. Tässä yksilössä on vielä emolevylle juotetun 4GB:n lisäksi toinen mokoma erillisenä muistimoduulina. Sen voi siis korvata 8GB:n moduulilla, kun tehot alkavat loppua Windows 8:n Client Hyper-V:tä pyöriteltäessä.

02_Contents

Ensi kosketus Vaioon, eli virrat päälle ja kas, kasi boottasi muutamassa sekunnissa käyntiin. Taitanee olla Sonyn Rapid Waken ansiota. Mutta minisetupin jälkeen homma alkaakin sitten tahmata. Ensimmäisenä silmään osuu esi-asennettu McAfee antivirus- etc.-ohjelma, joka ei ainakaan nopeuta koneen toimintaa. Selaimen avauskin tuntuu kestävän kymmeniä sekunteja. Yhdellä SATA-väyläisellä kiintolevylläkin on tietenkin osuutensa asiaan. Mutta myös muut tehtävät kestävät kauan, eikä sellaista voida hyväksyä. Roskaohjelmista eroon ja uudelleen asennukseen koko kone. Mutta ensin levynhallinta auki ja sieltä terasta kiintolevyä osioimaan, jotta nykyisestä asennuksesta saadaan toimiva backup ilman ulkoisia levyjä. Tarkoitus on muutenkin pilkkoa levy systeemi- ja data-osioihin.

Levynhallinnasta löytyykin koko joukko Sonyn esiasennettuja osioita, on palautus- ja vedätys- jne. osioita. Pienennetään C-osioita ja luodaan uusi 700GB D-osio, jonne backup-dumppi voidaan tiputella. Sen jälkeen Control Panel auki ja sieltä availlaan Windows 8:sta löytyvä Windows 7 File Recovery, eli Backup-ohjelma. Valitaan System Image ja kohteeksi juuri luotu D-osio. Tässä vaiheessa kahvia ostamaan kaupasta kävellen ja takaisin, erikseen hakemaan vielä suodatinpapereita ja kahvinkeittoon… Kun kahvit on nautittu, backup indikaattori alkaa näyttämään jotakuin valmista, eli Windows 8 Enterprise mediaa valmistelemaan.

03_chiclet

Kun boottaava USB-tikku on kiinni koneessa, kannattaa alkaa miettimään, mistä esim. BIOS-asetuksiin päästään käsiksi koneella, tai edes mistä valitaan vaihtoehtoinen käynnistysmedia. Niin mistä? Kaikki F2:set, F8:it, F12:set ja DEL:it on käyty läpi, silmään pistää taas näppäimistöltä löytyvät Assist-, Web- ja Vaio-painikkeet. Kun kone on pois päältä painetaan Assist-painiketta ja näin saadaan kone käyntiin valikossa, josta voidaan em. Funktio-näppäimiä käyttäen päästä sinne BIOS-asetuksiin, vaihtoehtoisen käynnistysmedian käyttöön ja käyttämään Sonyn palautus-optioita.

Mutta yrittipä sitten bootata USB-tikulta tai DVD-asemalta, kone ilmoitteli jatkuvasti, ettei käyttöjärjestelmää löytynyt. Kaikki boot-vaihtoehdot, sekä Legacy/UEFI-asetukset läpi käytyäni oli pakko jälleen turvautua Googleen. Muillakin oli näköjään samoja ongelmia: ”Mahdoton tehtävä..”, ”Ei onnistu…” jne. olivat ensimmäiset hitit. Mutta yksi linkki oli eri maata, josta ratkaisu löytyi. Olen tottunut alustamaan boottaavat USB-tikut NTFS-tiedostojärjestelmällä, enkä muualla ole vastaaviin ongelmiin ole törmännyt. Mutta ohje kuului ”alusta media FAT32:lla”. Tuumasta toimeen ja kas, kone boottaa normaalisti asennusmedialta. Mysteeriksi jäi kuitenkin vielä se, miksei normaali, testattu asennus-DVD:kään toiminut?

Asennuksen alkuun kaikki turhat osiot pois ja Windows 8 Enterprisen kohteeksi allokoimaton tila levyltä. Jälkikäteen tarvitaan vielä vähän expandia D-osiolle, jottei tilaa mene hukkaan. Itse asennus on nopea, eikä sen jäljiltä jää puuttumaan kuin 3 laitteen ajurit laitteidenhallinnasta: Fingerprint Sensor Driver sekä 2 tunnistamatonta laitetta. Ajureita kannattaa latailla Sonyn sivuilta, josta ne löytyvät yllättävän helposti. Mutta turhaa moinenkin, kun meillä löytyy alkuperäisen asennuksen image D-levyltä. Ja sehän on .VHD-tiedosto, jonka voi mountata esimerkiksi Windowsin levyjenhallinnassa ja sen jälkeen selata levyä normaalisti resurssienhallinnassa. Sieltä .\Windows\Drivers-kansio talteen vaikka D-levylle ja sitten palataan takaisin laitteidenhallintaan ja päivitetään ne 2 tunnistamatonta laitetta osoittamalla ajurien sijainniksi äsken kopioidun .\Drivers-kansion. Kansiosta kannattaa asentaa myös muut ajurit, vaikka Windows ne jo olisi Microsoft-versioina asentanutkin.

04_Sony

Asennuksen jälkeen kone on kuin eri planeetalta. Mikä nopeus, mikä liikkeen sulous. Jos tällä setupilla haluaa koneen hidastelemaan, kannattaa ajaa backuppia samaan aikaan, kun tekee paria muuta hommaa. Yksi SATA-levy vain on se pullonkaula ja levy menee varmasti päivitykseen heti, kun >=512GB SSD-levyjen hinnat tippuvat hieman lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s