Boottaava USB-tikku

Boottaava USB-tikku on näppärä työkalu asennuksiin ja testauksiin. Tikun sisältö voidaan korvata kopioimalla sille käyttöjärjestelmäperheen (esim. W7/WS2008R2 tai W8/WS2012) toisen jäsenen asennusmedian tiedostot suoraan, tai vaikka MDOP:n buuttaavan CD:n sisältö, ilman tikun uudelleen alustuksia tms. Jos Diskpart:n käyttö ei ole vielä iskostunut selkärantaan, tässä pikaohjeet Windows 8:n kanssa.

USB_small

Ensin haalitaan kasaan tarvittavat mediat, eli itse USB-tikku, joka on kooltaan vähintään sen 4GB, sekä Windows 8:n asennusmedia, tässä tapauksessa .iso-tiedosto, joka mountataan jollain työkalulla virtuaali-asemaksi, tai sitten jo olemassa olevalla Windows 8/ 2012 Server:illä suoraan natiivilla työkalulla.

Mount

Itse USB-tikun muokkaus oottaavaksi aloitetaan käynnistämällä Administratorina Command Prompt ja käskyttämällä Diskpart.exe:ä.

CMD_1

Kun Diskpart on käynnissä, kerrotaan sille, jotta halutaan listata koneelta löytyvät levyt.

CMD_2

Listatuista levyistä valitaan USB-tikku, joka tässä tapauksessa on kooltaan 16GB (listattuna 14GB) käskyllä ’Select Disk levynnumero’, joka voidaan toki lyhentää ’Sel Dis levynnumero’:ksi. Samalla lailla listataan osiot, eli volumet ja valitaan haluttu USB-tikun volume (’Sel Vol levynnumero’).

CMD_4

Sen jälkeen ollankin valmiina puhdistamaan valittu USB-tikku käskyllä ’Clean’. Sillä siis poistetaan levyn sisältämät osio-tiedot.

CMD_5

Kun levy on tyhjennetty, lähdetään luomaan sille uutta osiota käskyllä ’Create Partition Primary’, eli ’Cre Par Pri’.

CMD_6

KORJAUS: Ennen alustusta merkitään osio aktiiviseksi käskyllä ’Active’. Kun levylle näin saatiin primääri osio, alustetaan se käskyllä ’Format FS=NTFS Quick’. Tiedostojärjestelmän kanssa saa tosin olla tarkkana, NTFS toimii hienosti normaalisti, mutta kun uutta Sony Vaio SVS1512Z9EB:tä näin yritettiin uudelleen asentaa, hommapa ei onnistunutkaan. Mutta kun tikku alustettiinkin FAT32:lla, kaikki toimi ok.

CMD_7

Kun tikku on alustettu, sille voidaan osoittaa levyasematunnus, joko ensimmäinen vapaa kertomalla ’Assign’, tai sitten haluttu kirjain naputtelemalla ’Assign Letter=W’.

CMD_8

Kun tikulla on nyt alustettu osio, jolle on määritelty levyasematunnuskin, Diskpart voidaan lopettaa kertomalla Exit, mutta jätetään itse Command Prompt auki.

Seuraavaksi käydään tarkistamassa, mille levyasematunnukselle tulikaan mountattua se Windows 8 .iso-tiedosto, sekä varmistetaan vielä myös USB-tikun levyasematunnus. Command Promptissa lähdetään sitten vaihtamaan hakemistoa mountattuun asennusmediaan ja siellä vielä .\Boot-kansioon. Boot-kansiosta löytyy Bootsect.exe-työkalu, jota käyttämällä saadaan tikusta tehtyä boottaava. Kerrotaan siis ’Bootsect.exe /NT60 F:’, jossa F: on USB-tikun levyasematunnus.

CMD_10

Kun Command Prompt tämän jälkeen kertoo meille onnistuneesta bootcoden muokkauksesta, voidaan lähteä kopioimaan asennusmedian sisältöä tikulle. Käytetään joko Robocopy.exe:ä (’Robocopy H: F: /E’) taikka sitten ihan vaan Resurssienhallintaa, jossa valitaan koko median sisältö ja kopioidaan se sellaisenaan USB-tikulle. Ja voilá, buuttaavasta USB-tikusta on nopea asennella W7:aa, 8:a taikka Serveritä 2008- 2012.

Yksi vastaus artikkeliiin “Boottaava USB-tikku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s