Boottaava USB-tikku on näppärä työkalu asennuksiin ja testauksiin. Tikun sisältö voidaan korvata kopioimalla sille käyttöjärjestelmäperheen (esim. W7/WS2008R2 tai W8/WS2012) toisen jäsenen asennusmedian tiedostot suoraan, tai vaikka MDOP:n buuttaavan CD:n sisältö, ilman tikun uudelleen alustuksia tms. Jos Diskpart:n käyttö ei ole vielä iskostunut selkärantaan, tässä pikaohjeet Windows 8:n kanssa.
Ensin haalitaan kasaan tarvittavat mediat, eli itse USB-tikku, joka on kooltaan vähintään sen 4GB, sekä Windows 8:n asennusmedia, tässä tapauksessa .iso-tiedosto, joka mountataan jollain työkalulla virtuaali-asemaksi, tai sitten jo olemassa olevalla Windows 8/ 2012 Server:illä suoraan natiivilla työkalulla.
Itse USB-tikun muokkaus oottaavaksi aloitetaan käynnistämällä Administratorina Command Prompt ja käskyttämällä Diskpart.exe:ä.
Kun Diskpart on käynnissä, kerrotaan sille, jotta halutaan listata koneelta löytyvät levyt.
Listatuista levyistä valitaan USB-tikku, joka tässä tapauksessa on kooltaan 16GB (listattuna 14GB) käskyllä ’Select Disk levynnumero’, joka voidaan toki lyhentää ’Sel Dis levynnumero’:ksi. Samalla lailla listataan osiot, eli volumet ja valitaan haluttu USB-tikun volume (’Sel Vol levynnumero’).
Sen jälkeen ollankin valmiina puhdistamaan valittu USB-tikku käskyllä ’Clean’. Sillä siis poistetaan levyn sisältämät osio-tiedot.
Kun levy on tyhjennetty, lähdetään luomaan sille uutta osiota käskyllä ’Create Partition Primary’, eli ’Cre Par Pri’.
KORJAUS: Ennen alustusta merkitään osio aktiiviseksi käskyllä ’Active’. Kun levylle näin saatiin primääri osio, alustetaan se käskyllä ’Format FS=NTFS Quick’. Tiedostojärjestelmän kanssa saa tosin olla tarkkana, NTFS toimii hienosti normaalisti, mutta kun uutta Sony Vaio SVS1512Z9EB:tä näin yritettiin uudelleen asentaa, hommapa ei onnistunutkaan. Mutta kun tikku alustettiinkin FAT32:lla, kaikki toimi ok.
Kun tikku on alustettu, sille voidaan osoittaa levyasematunnus, joko ensimmäinen vapaa kertomalla ’Assign’, tai sitten haluttu kirjain naputtelemalla ’Assign Letter=W’.
Kun tikulla on nyt alustettu osio, jolle on määritelty levyasematunnuskin, Diskpart voidaan lopettaa kertomalla Exit, mutta jätetään itse Command Prompt auki.
Seuraavaksi käydään tarkistamassa, mille levyasematunnukselle tulikaan mountattua se Windows 8 .iso-tiedosto, sekä varmistetaan vielä myös USB-tikun levyasematunnus. Command Promptissa lähdetään sitten vaihtamaan hakemistoa mountattuun asennusmediaan ja siellä vielä .\Boot-kansioon. Boot-kansiosta löytyy Bootsect.exe-työkalu, jota käyttämällä saadaan tikusta tehtyä boottaava. Kerrotaan siis ’Bootsect.exe /NT60 F:’, jossa F: on USB-tikun levyasematunnus.
Kun Command Prompt tämän jälkeen kertoo meille onnistuneesta bootcoden muokkauksesta, voidaan lähteä kopioimaan asennusmedian sisältöä tikulle. Käytetään joko Robocopy.exe:ä (’Robocopy H: F: /E’) taikka sitten ihan vaan Resurssienhallintaa, jossa valitaan koko median sisältö ja kopioidaan se sellaisenaan USB-tikulle. Ja voilá, buuttaavasta USB-tikusta on nopea asennella W7:aa, 8:a taikka Serveritä 2008- 2012.
ERITTÄIN onnistunut ohje aheesta, boottitikku onnistui ekalla yrityksellä.
Kiitos!!!